søndag den 25. september 2011

LAOS - Luang Nam Tha & Luang Prabang

Torsdag den 22. september rejste vi fra Chiang Mai med bus til Laos, til den nordlige by Luang Nam Tha. En by vi der skulle vaere god at trekke i.
Fra civiliseret Chiang Mai i Thailand ankom vi til en mindre by, hvor flere minoritetskvinder gik rundt og solgte tasker, armbaand osv. Lad os bare sige de ikke var gode til at tage imod et "nej tak". Vi blev noget overrasket over de hoeje priser i forhold til Thailand og en anden ting vi lige skulle vaenne os til, var pengeforholdene. Pludselig stod vi der og var millionaerer, 1 mio. Kip svarer til ca. DKK 650,- og landet har ingen moenter, saa alt foregaar i selder fra 1.000-50.000.

Loerdag havde vi meldt os paa en 1-dags trekkingtur, hvortl det viste sig vi var de eneste tilmeldte, saa vi havde den engelsk-talende guide helt for os selv. Foerst gjorde vi stop ved det lokale marked i byen, hvor frokosten til turen skulle koebes. Her havd de simpelthen ALT, lige fra smaa froer, til forskellige store tudser og egern. Vi endte dog med at holde os til fisk og groentsager, som senere blev tilbredt for os over aaben ild midt i junglen. En Lao kvinde og hendes soen var med og kvinden forrest banede vejen for os med sit svaerd gennem junglen.
Trekkingturen var en enestaaende oplevelse, hvor vi saa smuk natur og op til flere store edderkopper. Vi besoegte ogsaa tre mindre landsbyer med hver sin minoritetsgruppe, hvilket var helt enestaaende. Laos har hele 68 minoritetsgrupper, som alle har det godt og trives med hinanden.
Vi blev budt velkommen med aabne arme i hver landsby og vi foelte os pludselig flere aarhundrede tilbage i tiden. Folk boede i traehytter paa paele, deres hjem var meget spartansk indrettet og de boede side om side med store og smaa vildsvin. Hver landsby var forskellig, et sted vrimlede det med boern, pga. landsbyens saakaldte "Happy House" og et andet sted havde alle gifte kvinder barberede deres oejenbryn af, saa det klart fremgik hver der var gift og hvem der ikke var. Vi saa hvordan kvinderne vaevede, hvordan de laver deres helt specielle whisky og i en anden landsby saa vi hvordan de farvede deres meget karistiske blaa bombuldstoej.
Det var en utrolig facinerende dag for mig, det hele var saa unikt og virkeligt og vi saa ikke en eneste turist udover os selv, saa det var alle pengene vaerd og en oplevelse jeg vil huske for altid.

I morges tog vi bussen 9 timer fra Luang Nam Tha til Luang Prabangvar en lang tur, men vi koerte igennem smuk natur og den ene mindre landsby efter den anden. Paa et tidspunkt maatte vi holde stille, da der var sket jordskred og hele 4 gravkoer var igang med at goere vejen farbar. Vel ankommet til storbyen (i hvert fald i forhold til Luang Nam Tha), tjekkede vi ind paa turens hidtil bedste hotel lige ned til Mekong Floden.
I morgen vil vi gaa paa opdagelse her i byen og undersoege muligheden for at komme paa elefant trekking.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar